Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

17/01/2018

LRJG en ACTA onderzoeken kwaliteit van het gebit

Het gebit heeft een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Een gezonde mond is niet alleen belangrijk om te kunnen kauwen, bijten en spreken. Een gezonde mond ziet er ook prettig uit. En daarom is het belangrijk om te onderzoeken hoe de kwaliteit van het gebit zo optimaal mogelijk blijft. Het Leidsche Rijn Gezondheidsproject is daarom een bijzondere samenwerking aangegaan.

In 2017 is het Leidsche Rijn Gezondheidsproject (LRGP) een samenwerking gestart met het Academische Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). ACTA is de tandheelkunde faculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Binnen deze samenwerking gaan wij informatie verzamelen over de gezondheid van de mond en het gebit van mensen in Leidsche Rijn. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken van mondaandoeningen, en hoe deze samenhangen met andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Mondziekten komen nog vaak voor
De mondgezondheid van de Nederlandse bevolking is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Dit komt door de goede dagelijkse gebitsverzorging, het gebruik van fluoride en de verbeterde tandheelkundige zorg. Hierdoor behouden steeds meer Nederlanders hun eigen gebit tot op latere leeftijd. Toch komen mondziekten, zoals gaatjes (cariës), tandvleesproblemen (parodontitis) nog vaak voor. Deze aandoeningen kunnen leiden tot pijn, kauw- en spraakproblemen en schaamte voor het uiterlijk. Hierdoor kan de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren behoorlijk worden beperkt. Ook is er een relatie tussen aandoeningen in de mond en problemen in de rest van het lichaam. Zo is inmiddels bekend dat mensen met parodontitis een hogere kans hebben op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar hoe mondaandoeningen en algehele gezondheid precies gelinkt zijn is nog grotendeels onduidelijk.

 

Meedoen aan mondonderzoek
Momenteel worden deelnemers van het LRGP-onderzoek uitgenodigd om deel te nemen aan ons onderzoek naar mondgezondheid. Wij vragen deelnemers een vragenlijst in te vullen met 7 vragen over hun mond, gebit, mondhygiëne en tandartsbezoek. Ook vragen wij  toestemming om de gebitsgegevens uit het dossier van de tandarts op te vragen. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor dit onderzoek en worden vertrouwelijk worden behandeld.

Daarnaast kunnen deelnemers meedoen aan een mondonderzoek. Hierbij zal een tandarts het tandvlees beoordelen en kijken of er gaatjes, vullingen of andere restauraties aanwezig zijn. Hiervoor zal de tandarts alleen de mond bekijken (zoals bij een standaard controlebezoek bij de tandarts) en er worden geen röntgenfoto’s gemaakt. Het mondonderzoek vindt plaats bij het Leidsche Rijn Gezondheidscentrum en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

 

Uw deelname is belangrijk
De resultaten van dit onderzoek zijn erg belangrijk om tandheelkundige zorg en preventie te kunnen verbeteren. Daarnaast hopen we dat het onderzoek zal leiden tot betere samenwerking tussen zorgdisciplines om mondziekten te voorkomen. Wij hopen uiteraard weer op een grote groep enthousiaste deelnemers!

Wilt u meer informatie of deelnemen aan dit onderzoek? www.lrgp.nl

Neem contact op via info@lrgp.nl

reclamebureau anno nu ifthen.nl