Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Vragen/ FAQ

Hieronder vind u per onderwerp antwoorden op vaak gestelde vragen.

Algemeen/ contact

Wat betekent LRGP?
LRGP is de afkorting voor het Leidsche Rijn Gezondheidsproject.

 

Wat is het doel van het LRGP?
•verbeteren van de kwaliteit van de huisartsenzorg;
•evalueren van de gezondheidszorg;
•kennis vergroten over gezondheid en ziekten;
•uitgebreide informatie bieden.

 

Welk nummer kan ik bellen als ik iemand persoonlijk wil spreken?
U kunt de administratie van het LRGP bellen via (030) 686 61 45.

 

Wat is het e-mailadres van het LRGP?
Het e-mailadres van het LRGP is info@lrgp.nl.

 

Wanneer kan ik het LRGP-team bereiken?
U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 - 17:00 uur.
Buiten kantoortijden kunt u altijd een mail sturen of uw gegevens en vraag op de contactpagina invullen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Wat is het postadres van het LRGP?
Leidsche Rijn Gezondheidsproject
t.a.v. secretariaat
Rhijnzate 16,
3454PV Utrecht

Deelname

Wie kunnen er meedoen aan het LRGP?
Het includeren van nieuwe deelnemers voor LRGP is gestopt. Alleen de patiënten die al in 2020 een toestemmingsverklaring hebben getekend krijgen nog een intake van ongeveer 15 minuten waarbij onder andere bloeddruk, cholesterol en glucose wordt gecontroleerd. Daarnaast ontvangen zij een digitale vragenlijst die thuis kan worden ingevuld.

 

Hoe kan ik deelnemen aan vervolgonderzoek?
Deelname aan vervolgonderzoek kan alleen als u al deelnemer aan LRGP bent. U wordt hiervoor vanzelf benadert per mail of post.

 

Wat zijn de kosten voor deelname aan LRGP?
U hoeft niets te betalen voor uw deelname aan het LRGP.

 

Welke verplichtingen heb ik als deelnemer aan het LRGP?
U heeft geen enkele verplichting als deelnemer. Ook kunt u op ieder moment uw toestemming voor het LRGP intrekken. Meer informatie over intrekken van uw toestemming kunt u hier(link toevoegen naar andere vraag) vinden.

 

Hoe kan ik mijn toestemming als deelnemer intrekken?
U kunt op ieder moment uw toestemming intrekken. U kunt een mail sturen naar info@lrgp.nl.

 

Welke manieren zijn er om mijn toestemming in te trekken?
U kunt uw toestemming voor het gebruik van uw gegevens te allen tijde terugtrekken. Hiervoor kunt u contact opnemen met het LRGP kantoor. Hierbij is het van belang om te weten dat het niet mogelijk is om gegevens die al in onderzoeken gebruikt zijn terug te halen. Voordat een onderzoeker gegevens krijgt, worden uw gegevens omgezet in een uniek nummer zodat ze niet naar u herleidbaar zijn. Dit betekent dat het ook niet mogelijk is te achterhalen in welke onderzoeken uw gegevens gebruikt zijn.

Er zijn verschillende opties bij het intrekken van uw toestemming:

1.U wil dat er geen nieuwe gegevens meer verzameld worden. Maar de gegevens die al opgeslagen zijn in de database mogen nog wel gebruikt worden voor onderzoek. Daarnaast mogen ze ook gekoppeld worden aan andere bronnen (zoals bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor Statistiek, Nederlandse Kankerregistratie en de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg).
2.U wil dat er geen nieuwe gegevens meer verzameld worden. Maar oude gegevens mogen nog wel gebruikt worden voor onderzoek, maar niet meer gekoppeld worden aan andere bronnen.
3.U wilt uw toestemming voor het gebruik van uw gegevens volledig intrekken. Dus zowel het gebruik van de al opgeslagen gegevens als de verzameling van nieuwe gegevens.
4.U wil dat het materiaal wat is opgeslagen bij de Centrale Biobank in het UMC Utrecht wordt vernietigd.

 

Ik heb in het verleden toestemming gegeven voor het gebruik van mijn gegevens. Worden mijn gegevens nog gebruikt nu de inclusies voor LRGP gestopt zijn?
Uw gegevens kunnen nog gebruikt worden. De inclusies zijn gestopt, maar de deelnemers die al eerder toestemming hebben gegeven worden nog wel door de tijd gevolgd om verder onderzoek te kunnen doen.

Privacy

Wat gebeurt er met de uitslagen van het onderzoek?
De uitslagen van de onderzoeken komen in uw medisch dossier te staan. De huisarts is de enige die uw uitslagen in uw medische dossier kan inzien en zal deze ook beoordelen. De uitslagen worden daarnaast gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek (in samenwerking met het Julius centrum van het UMC Utrecht).

 

Wie kunnen mijn antwoorden op de vragenlijsten bekijken?
De onderzoekers kunnen de antwoorden op uw vragen zien. De vragenlijsten zijn gekoppeld aan een anonieme code, dus de onderzoekers krijgen alleen gecodeerde gegevens te zien en kunnen deze nooit terugleiden naar u. Uw privacy staat voorop.

 

Wat gebeurd er met het bloed dat wordt opgeslagen in de bloedbank van het UMC Utrecht?
LRGP slaat het bloed op in de Centrale Biobank van het UMC Utrecht. De biobank is een opslagplaats voor menselijk materiaal zoals buisjes bloed, speeksel of haar. Deze organisatie registreert en beheert verschillende biobanken, bewaakt de kwaliteit van het materiaal en bewaart het veilig voor onbeperkte tijd. Het materiaal blijft zo beschikbaar voor toekomstig onderzoek. Andere studies mogen het materiaal alleen gebruiken als de onderzoeksvraag past binnen datgene waar u toestemming voor hebt gegeven. Een speciale commissie van de Biobank ziet daarop toe.

 

Word ik geïnformeerd wanneer mijn lichaamsmateriaal opnieuw gebruikt wordt voor een ander onderzoek?
Het is niet mogelijk om iedereen op voorhand te informeren. Wel kan je aangeven dat je op de hoogte gehouden wil worden van de onderzoeksresultaten. Het lichaamsmateriaal mag alleen gebruikt worden voor onderzoeken die binnen de huidige toestemming vallen.

 

Als ik mijn toestemming intrek, wordt mijn bloed dan vernietigd?
Als u uw toestemming voor gebruik van het bloed hebt ingetrokken, wordt het bloed bij de Biobank vernietigd. Meer informatie over de Centrale Biobank van het UMC Utrecht kunt u hier vinden.

 

reclamebureau anno nu ifthen.nl